Obamas PRISM och EU’s datalagringsdirektiv

Christian Engström, Pirat

Avslöjandet att USA ägnar sig åt omfattande rutinmässig övervakning av oss alla har slagit ner som en bomb i media, trots att ingen egentligen borde vara förvånad. Men bättre sent än aldrig. Äntligen har uppbyggnaden av storebrorssamhället fått den uppmärksamhet den förtjänar, i vart fall för ögonblicket.

Det började med att den brittiska tidningen The Guardian i förrgår avslöjade att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA samlar in miljontals uppgifter om telefonsamtal varje dag från teleoperatören Verizon (och alldeles säkert alla andra telefonoperatörer också). Det följdes av avslöjandet igår att NSA’s övervakningsprogram PRISM samlar in användardata från Apple, Google och andra sociala medier och kommunikationstjänster.

I bägge fallen handlar det om urskiljningslös övervakning och registrering av allt och alla, utan koppling till någon specifik brottsmisstanke.

Det är lätt att fördöma Obamas amerikanska administration, och skulle han bli ställd inför riksrätt och bli avsatt som president vore det välförtjänt. Men även politiker…

View original post 357 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: